Soru Cevap
Dişlerimizi çene kemiğine bağlayan tüm yumuşak ve destek dokuların ve çene kemiğinin iltihaplanması durumudur.İleri tabloda dişlerin sallanması ve kaybı söz konusudur.
Dişeti kanaması, dişeti hastalıklarının ilk ve önemli belirtisidir. Fırçalama sırasında, kendiliğinden veya bir şey ısırırken kanama görülebilir. Başlıca sebebi dişetinde başlayan iltihabi olaydır.
Diş taşı temizliği,dişeti hastalıklarının tedavisindeki ilk adımdır.Bazı özel ultrasonik ve el aletlerinin kullanımıyla yapılır. Doğru yöntemle ve belirli periyotlarla yapıldığında diş yüzeyine zarar vermez. Dişeti sağlığı iyi olan hastada yılda iki kez, dişeti hastalığı olan hastada ise üç ayda bir ya da altı ayda bir gibi sıklıkla yapılabilir.
Temel olarak; iyi olmayan ağız bakımına bağlı olarak diş yüzeylerinde biriken bakteriyel plak dişeti hastalığı sebebidir. Ayrıca sigara, genetik, ergenlik ve hamilelik, kullanılan bazı ilaçlar, diyabet, stres de hastalığın başlamasında ya da ilerlemesinde etken olabilmektedir.
Dişeti kanaması ve ağızda kötü koku şikayeti; dişeti iltihabının en önce ve en sık görülen belirtileridir. Dişetlerinin yetersiz ağız bakımına bağlı olarak şişmesi, fırçalamada veya kendiliğinden kanamaya ve kötü ağız kokusuna neden olmaktadır.
Hafif formdaki dişeti hastalığı bile tedavi edilmezse hastalık çene kemiğine ilerler.Dişleri sıkı ve sağlam tutması gereken çene kemiğinde kayıplar olur ve dişler sallanmaya başlar.Tedavi edilmediğinde diş kaybı kaçınılmazdır.
Dişetlerindeki çekilme; iltihabi dişeti hastalığı sebebiyle olabildiği gibi, yanlış diş fırçalama,diş sıkma ve gıcırdatma gibi alışkanlıklar sonucu da olabilir.Dişeti çekilmesi sonucu açığa çıkan kök yüzeylerinde çürük, hassasiyet ve estetik sorunlar ortaya çıkar.
Sigara bilinen genel zararlarının yanında dişeti hastalığı oluşma riskini de arttırmaktadır. Araştırmalar; hem dişeti hastalığı gelişiminde hem de var olan hastalığın ilerlemesinde önemli bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Dişeti iltihabı sadece ağız içini etkilemekle kalmaz.Kan dolaşımı yoluyla iltihap faktörleri ve bakterilerin taşınabilmesi sonucu bireylerin genel sağlığını da etkiler. Buna bağlı olarak; diyabet, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, solunum sistemi hastalıkları, erken doğum riski ve bebeklerde düşük, doğum kilosu gibi sorunları ortaya çıkarabilir.
Tedaviler lokal anestezi altında yapıldığından herhangi bir ağrı olmaz. Bazen tedavi sonrası dişlerde hassasiyet olabilir, ancak bu da geçicidir.
Genellikle 4,6 ya da 12 ayda bir kontrollere çağırılırsınız, fakat doktorunuz sizin durumunuza göre farklı bir kontrol muayenesi takvimi önerebilir.
Fırçalarken ya da spontan biçimde görülen kanama,diş eti çekilmesi,kötü koku,hassasiyet, ağrı,kızarıklık, ödem,kaşınma hissi,dişlerin sallanması,kök yüzeylerinin açığa çıkması gibi belirtileri bulunmaktadır.
Sağlıklı dişeti açık pembe renkli, sert kıvamlı, yüzeyi portakal kabuğu gibi pürtüklüdür. Fırçalama veya dokunma ile kanamaz.
İnsanın doğumundan itibaren ağız içinde mikroorganizmalar vardır ve bunlar çoğalarak ağız florasını oluştururlar. Hayat boyu ağızda kalacak olan bu bakterileri ancak düzenli ve doğru diş fırçalamayla dişlerin yüzeylerinden uzaklaştırabiliriz Böylece dişeti hastalığını önlemiş ya da tedavinin başarısını arttırmış oluruz.