Çağrı Merkezimize Hemen Ulaşın..
Periodontitis halk arasında ‘’dişeti iltihabı’’ olarak bilinir. Dişetleri ve dişlerin etrafındaki kemik dokusunun yaygın iltihabıdır. Dünyadaki en yaygın hastalıklardan biridir. Sebebi periodontal bakterilerdir.
Bu bakteriler her ağızda bulunurlar. Sağlıklı bir ağızda 700 farklı türde bakteri vardır ve uyum içinde yaşarlar.
Fakat sayıları şiddetli bir artış gösterdiğinde zararlı hale gelirler. Artan bakteri sayısı yemek artıkları ile birleşerek dişlerin çevresinde ve arasında plak oluşumuna sebep olurlar. Böylece dişeti iltihabı başlar, kronik iltihap ilerleyerek dişlerin etrafındaki kemikte yıkıma yol açar ve diş kaybı başlar.
Hastalık teşhis edilirse tedavi edilebilir. Ancak özellikle gençlerde çok şiddetli seyreden formları erken yaşlarda diş kaybına sebep olabilir.
Periodontitisin şiddeti ve yayılma hızı bazı dengelerin bozulmasıyla ilgilidir: Bakterinin tipi ve sayısı; bireyin bağışıklık sistemi, risk faktörlerinin varlığı veya yokluğu..
Örneğin; agresif bakteriler düşük bağışıklık sistemine sahip bireylerde aktif periodontitise sebep olurlar. Bunun yanında sigara içmek, diyabet, bazı ilaçlar (hipertansiyon, damar genişletici gibi) bağışıklık sistemini etkilediği için dişeti hastalığı oluşumunu etkiler. Ancak yine de bakteriyel plak birikimi olmadan periodontitis gelişmez.
NASIL ANLAŞILIR?
Periodontitis dişeti iltihabı (gingivitis) olarak başlar. Bunu tanımanın ilk bulgusu dişlerinizi fırçalarken dişetlerinizin kanamasıdır.
Dişetleri kırmızı, şiş ve yumuşaktır, dişler etrafında bakteri plağı görünür.
Tedavi edilmezse bazen fazla belirti vermeden gingivitis periodontitise ilerler. O yüzden zaman içinde bazı değişiklikler dikkatinizi çekmelidir! :
Ancak sigara içenlerde, nikotinin kan damarları üzerindeki etkisi sebebiyle kanama olmaz ve hastalık görünümü maskelenir.
NASIL ÖNLENİR?
Periodontal hastalık kaçınılmaz değildir. Hem gingivitis hem periodontitis; doğru ağız hijyeni, düzenli profesyonel takip ile önlenebilir.
Doğru ağız bakımı;
Yetersiz ağız hijyeni sonucu yumuşak bakteri plakları mineralize olur ve sertleşir. Buna diştaşı (tartar) denir. Ağız içi bu durumu geldikten sonra diş fırçalamak diştaşlarını uzaklaştırmaz. Diş hekimi ve periodontolog bu diştaşlarını profesyonel olarak temizler.
PERODONTİTİS NELERE YOL AÇAR?
Periodontal iltihabın ilerlemesi önlenmezse dişin çevresindeki tüm dokular ve kemikte erime başlar. Dişler sallanır ve çekime kadar gidebilir. Bunun yanında ağrılı abseler, çiğneme kuvveti ile dişlerde rotasyonlar,dişeti çekilmesi ve kök yüzeylerinin açığa çıkmasıyla dişlerin uzamış görünmesi de diğer sonuçlardandır.
Ayrıca çok iyi bilinmektedir ki tedavi edilmemiş periodontal hastalıklar genel sağlığı etkilemektedir. Örneğin, hamilelik sürecinde komplikasyon riskini (pre-eclampsia, premature doğum ve düşük doğum kilosu) ve ayrıca kalp hastalıkları ve diyabet risklerini arttırmaktadır.
PERİODONTİTİS OLUŞUMUNDA RİSK FAKTÖRLERİ?
En iyi bilinen risk faktörleri; stres, diyabet gibi sistemik hastalıklar ve en önemlisi sigara içmektir.
Sigara ve Periodontitis:
Tedaviye cevap alınamamış periodontitis vakalarının